Кекс мармуровий
Тісто:
1 кг борошна в/г,
35 г львівських дріжджів „Екстра“,
1 чайна ложка солі,
150-170 г цукру, 200 г масла,
1 пакет (10 г) ванільного цукру,
3 столові ложки коньяку,
3 яйця, 1 чайна ложка лимонної цедри,
280-300 г молока.
Начинка:
1 склянка нарізаних горіхів,
2 чайні ложки какао,
150 г родзинок, 100 г цукру,
100 г масла, цукрова пудра.
Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці.
Борошно просіяти, додати сіль, цукор, ванільний цукор, яйця, лимонну цедру, коньяк, вилити дріжджі, решту молока і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло і ретельно вимісити, щоб тісто не прилипало до рук. Накрити і поставити в тепле місце на 50-60 хв., перемісити і поставити ще на 25-30 хв.
Поділити тісто на дві частини (з розрахунку на два кекси), кожну поділити на маленькі шматочки і розкачати їх до товщини 3-5 мм. Змастити шматочки тіста начинкою і скласти шарами в змащену олією форму начинкою догори (кілька шматочків залишити незмащеними і ними закрити верх кекса). Те ж саме зробити з другою частиною тіста. Накрити і дати підійти протягом 50-60 хв. Пекти протягом 28-30 хв. при температурі 200-210°С.
Готові вироби викласти на дерев’яну дошку і гарячими посипати цукровою пудрою.
Приготування начинки: родзинки запарити, масло розтопити. Цукор перемішати з какао, додати родзинки і розтоплене масло. Всі складники добре перемішати.
Смачного!