Булочки слоїсті
Тісто:
700-750 г борошна,
35-40 г львівських дріжджів пресованих
або 1 пакетик (12 г) сушених дріжджів,
1 чайна ложка солі,
1 столова ложка цукру,
1,5 склянки молока,
2 яйця, 3 столових ложки сметани
150 г вершкового масла для прослоювання,
сіль, тмин або цукрова пудра для посипання.
Дріжджі пресовані розчинити в теплому молоці. Якщо використовуються сушені дріжджі – їх потрібно перемішати з борошном.
Борошно просіяти, вилити дріжджі, решту молока, сметану, додати сіль, одне яйце і замісити тісто, щоб не прилипало до рук. Накрити, поставити в тепле місце на 40-60 хв., щоб підійшло.
Вершкове масло розділити на три частини і дати йому розм’якнути.
Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, викласти його на підсипану борошном дошку і розкачати в пласт товщиною 1-1,5 см. Змастити тісто однією частиною масла, скласти втроє, закріпити і покласти в морозильну камеру на 10 хв. Тоді знову розкачати тісто в пласт, змастити другою частиною масла, скласти втроє, добре закріпити краї і покласти в морозильну камеру на 10 хв. Ще раз розкачати тісто, змастити його третьою частиною масла, скласти втроє, закріпити краї і покласти в морозильну камеру на 20 хв. Тоді розкачати тісто товщиною 0,5 см і формувати вироби: нарізати тісто смужками, трикутниками, квадратиками, скрутити рогалики. На середину квадратиків можна покласти начинку і згорнути кутики тіста до середини у вигляді конверта. Або скласти квадратик тіста по діагоналі у вигляді трикутника. Сформовані вироби викласти на змащений олією лист для випічки і поставити в тепле місце на 40-50 хв.
Перед випічкою змастити яйцем, можна посипати сіллю з тмином. Пекти в нагрітій до 220-230°С духовці протягом 15-20 хв.
Якщо використовувалась солодка начинка, то готові вироби можна посипати цукровою пудрою.
Смачного!