pampuhy.jpgpyrih jabluch.jpgrecept01.jpghlib karpat.jpg

Паска ромова

Тісто:

1 кг борошна в/г

60 г львівських дріжджів пресованих

1/2 ч. л. солі

200 г масла або маргарину

200 г цукру

10 жовтків

200 г родзинок

2 склянки молока

1 пакетик ванільного цукру (10 г),

ромова есенція

 

Помадка:

200 г цукру

5 ст. л. води

1/2 ст. л. оцту

1 ч. л. вершкового масла

ромова есенція

 

Борошно просіяти. Дріжджі розвести в теплому молоці. Масло розтопити. Родзинки помити в гарячій воді і підсушити. Жовтки відокремити від білків.

З усієї кількості молока, розведених дріжджів і половини борошна замісити розчину. Накрити і поставити в тепле місце на 2,5-3 год.

Жовтки розтерти з цукром і вилити в розчину, додати сіль, ванільний цукор, кілька крапель есенції, решту борошна і місити тісто. Наприкінці додати розтоплене масло, родзинки і ретельно вимісити.

Накрити і поставити в тепле місце на 1-1,5 год.

Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази, поділити його на шматки і викласти в форми. Форми попередньо змастити і застелити папером, котрий також необхідно змастити. Форми заповнити тістом приблизно на 1/3 їх висоти і залишити на 1-1,5 год., щоб тісто підійшло. Тоді змастити верх яйцем (можна тільки білком) і випікати в духовці при температурі 180-200оС протягом 30-60 хв. (залежно від величини форми і маси тіста в ній).

Паски витягнути з форм, накрити і залишити, щоб вистигли. Холодні паски полити помадкою.

Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, додати оцет, накрити і варити, періодично помішуючи. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, тягне за собою „нитку“, зняти з плити і добре розтирати. Коли сироп почне біліти, додати есенцію і вершкове масло, дуже швидко вимішати і вилити на паски.

Смачного!

 

Корисні поради

 •    тісто для паски місять якнайдовше, поки воно не перестане прилипати до рук .

•    тісто для паски любить тепло і боїться протягів.

•    тісто повинно підходити три рази :

перший раз підходить розчина;

другий – коли додали всі продукти;

третій – коли тісто виклали в форми.

•    форми для випічки пасок заповнюють лише на 1/3 їх висоти.

•    перед випічкою духовку необхідно добре прогріти.

•    цукровою пудрою паски посипають відразу після випічки.

 

Рецепти